Limited edition
Ter gelegenheid van deze expositie worden 10 special editions uitgegeven met ieder 2 unieke werken op papier van beide kunstenaars.
after the eighth day | special edition | oplage 10 | werk van hugo tieleman en coen van ham | 15 x 21 cm | 2022 | mixed media op papier | inclusief luxe bewaardoos met certificaat en gesigneerde catalogus | 250,–
Verpakkings- en verzendkosten in Nederland 10 euro.
Onderstaande Limited editions zijn nog beschikbaar!
Interesse? info@artconnections.nl
Na tijden van angst, verwijdering en contrast ontstaat een nieuwe tijd. Sprankelend, spannend en verlangend. De vraag is: zijn we nu definitief ontdaan van bestaande denkbeelden en vergeten gewoontes? Hugo Tieleman en Coen van Ham tonen in een gezamenlijke presentatie ‘after the eighth day’ hun laatste expressieve schilderijen.
expositie
Na de achtste dag. De eerste dag dat alles nieuw is. Tieleman richt zijn blik op de natuur, landschap en de menselijke invloed daarop. Van Ham toont de innerlijke mens met zijn angsten, gevoelens en verlangens. Zo ontstaat in deze expositie een toekomstbeeld waarin mens en natuur op elkaar reageren. Hugo toont zowel grote doeken als kleine werken op papier. Coen toont een panoramisch werk van zestien meter en werken uit de teruggetrokken tijd: ‘inner identity’. Speciaal voor deze expositie schreef kunsthistoricus Rebecca Nelemans een reflectie op het werk van beide kunstenaars.
spiegel en contrast
Deze samenwerking in deze expositie laat zien hoe de relatie tussen beide vrienden wellicht ook inhoudelijk een weg vindt. Zodat mens en natuur wellicht dichter bij elkaar staan dan de werken bij de eerste indruk vermoeden. De expositie geeft daarnaast veel ruimte om met de bezoeker in contact te treden. Hoe kijkt deze naar de toekomst. Hoe bouwt die aan een nieuwe werkelijkheid en wat kan die daar persoonlijk in betekenen. Deze presentatie verleidt mensen die willen nadenken over de tijd na deze pandemie. Die kunst als spiegel zien om te inspireren, motiveren en reflecteren op de nieuwe toekomst. Die de mens en natuur als leidend thema zien om de wereld kleur te geven.
vriendschap en ontmoeting
Coen en Hugo kennen elkaar al een lange tijd. Eerst vanuit hun opleiding in verschillende rollen, sinds 6 jaar intensief als bevriende kunstenaars. Beiden werken ze als schilder, beiden expressionistisch. Waarbij de creatieve spanning en inhoudelijke verschillen hun werk en ontwikkeling versterken, is er verschil in thematiek. Hugo Tieleman onderzoekt de natuur en de invloed van de mens, Coen van Ham onderzoekt de menselijke ontmoeting en de innerlijke psyche. In toon, toets en stijl zijn ze divers en toch ergens met elkaar verbonden.
HUGO TIELEMAN
Hugo Tieleman (1982) onderzoekt in zijn schilderijen het contrast op tussen de natuur en de invloed van de mens daarop. Tieleman ziet zijn werken niet als een aanklacht, maar wil de interactie tussen mens en natuur laten zien.
Het werk van Hugo Tieleman richt zich op ecologische rampen en de vernietiging van het natuurlijke landschap door de gevolgen van menselijk handelen.
Tieleman zoomt in op de merkwaardige wrijvingen tussen destructieve krachten en de perceptie van schoonheid in de verwoesting, vervuiling en rust die overblijft na de vernietiging van de natuur door de mensheid. Het menselijk ingrijpen in de natuur laat duidelijk zijn sporen na.
Tielemans onderwerpen fungeren als katalysator, als aanjager van het proces. Maar daarna gaat de dialoog tussen kunstenaar, materiaal en schilderij een eigen leven leiden.
Dat proces wordt gestuurd door intuïtie en het toeval krijgt alle ruimte om zich te manifesteren. Tieleman probeert in zijn werk vorm en inhoud te combineren zodat de manier van schilderen onderdeel wordt van hetgeen hij wil vertellen.
Zo confronteert hij de toeschouwer met de discrepantie tussen spannende en aantrekkelijke schilderkunst enerzijds en complete desoriëntatie, chaos en landschapsvernietiging anderzijds.
COEN VAN HAM
Coen van Ham (1971) stelt in zijn werk de menselijke ontmoeting centraal. Hij onderzoekt daarbij het fysieke lichaam en de psyche. Zo ontstaan gelaagde schilderijen vanuit persoonlijke emoties, sociale context en universele waarden.
Soms ontmoet je iemand die je raakt. Die kunstenaar in je wakker kust. Een gevoel waar je niet precies de vinger op kunt leggen, maar waarvan je weet dat er iets achter die initiële aantrekkingskracht zit.
Wanneer Coen een naaktmodel schildert is dat een intiem en breekbaar proces. Een intensief en intuïtief contact met de mens, zijn naakte lichaam, gevoelens en gedachten. Van Ham wil inzicht krijgen en de ander inzicht geven. Identiteit is zijn uitgangspunt. Verf is zijn medium. Kleur is zijn taal. Zo ontstaat expressief, kleurrijk en geabstraheerd portret dat emoties oproept als bij een eerste ontmoeting. Waarbij de toeschouwer uiteindelijk bepaalt wat hij in een ander ziet.
Zijn oeuvre is verbonden met hedendaagse expressionisten als Cecily Brown, Francis Bacon en Daniel Richter. Maar ook klassieke meesters als Odilon Redon en Vincent van Gogh.
Bij de expositie verschijn een compacte gratis verkrijgbare catalogus met daarin alle werken en de teksten van Rebecca Nelemans. Deze publicatie met 40 pagina’s kan ook per post worden verzonden, dan betaal je 10 euro verpakkings- en verzendkosten.
locatie
De Kruisruimte
Generaal Bothastraat 7E 5642 NJ Eindhoven
gratis parkeren
buslijn 5 vanaf Eindhoven CS
openingstijden
9 april – 18 april 2022
elke dag van 13-17 uur
maandag 11 april gesloten
toegang is gratis
opening
De opening van de expositie is op zaterdag 9 april. Rebecca Nelemans verricht dan om 14:00 uur de opening. Op die dag zijn beide kunstenaars samen aanwezig. Mocht u de expositie als preview willen bezoeken dan is dit mogelijk, neem hiervoor contact op.
covid
Bij deze expositie worden de geldende regels rondom covid gehandhaafd. Wij vragen je deze te respecteren voor jezelf en de ander.
contact
Voor meer informatie, persaanvragen of een catalogus, mail met Coen van Ham: contact [at] coenvanham.com
begunstigers
Deze expositie wordt mede mogelijk gemaakt door De Kruisruimte en Stichting Cultuur Eindhoven.